وي در ادامه گفت: از ويژگيهاي مهم اکوتوريسم آن است که همه افراد و بخشهايي که با آن ارتباط دارند، نيازمند آموزش هستند و به علت حساسيت و ويژگي خاص فعاليتهاي اکوتوريستي توجه و دقت در چگونگي اجراي برنامههاي آن بسيار زياد است.
وي افزود: حفظ آرامش حيات وحش، خريد محصولات محلي براي کمک به اقتصاد بومي، نخريدن محصولاتي که از گياهان و جانوران در خطر انقراض تهيه ميشوند، استفاده از خدماتي که حداقل اتلاف انرژي را دارند، احترام به باورها و عقايد مردم محلي، احترام به اماکن مقدس و مذهبي منطقه مورد بازديد، دريافت خدمات کافي در قبال هزينههاي پرداختي و مانند اينها مواردي است که اکوتوريستها بايد در مورد آن اطلاعات کافي کسب کنند و مورد آموزش قرار گيرند. اين نوع آموزشها ميتواند در قالب بروشورهاي اطلاع رساني، کتابچه، لوح فشرده، فيلمهاي مستند باشد يا در قالب اطلاعاتي که از طريق مسئولين ثبتنام در آژانسهاي مسافرتي پيش از سفر و توسط راهنمايان طبيعتگردي در حين سفر به اکوتوريستها ارائه ميشود.
مدير آموزش موسسه آواي طبيعت پايدار ادامه داد: راهنمايان تور بلدهاي محلي و راهنمايان طبيعت گردي و نيز محيطبانان گروههايي هستند که بايد براي راهنمايي گردشگران طبيعت آموزش ببينند، به نحوي که حضور بازديدکنندگان با حداقل آسيب به طبيعت و فرهنگ منطقه همراه باشد.
احساني بيان کرد: جامعه ميزبان نيز بايد با نيازها و خواستههاي گردشگران آشنا باشد و بتواند از امکانات موجود در منطقه براي استفاد بهينه گردشگران طبيعت استفاده کند. تجهيز خانههاي محلي، ارائه غذاهاي محلي با کيفيت، ارائه صنايع دستي و ... مواردي است که با استفاده از آموزشهاي کافي ميتواند به بهترين صورت ممکن ارائه شود.
وي اشاره کرد: رانندگان وسايل نقليه، فروشندگان محلي، برنامهريزان سفرهاي طبيعتگردي، فعالان سازمانهاي دولتي که در ايجاد زيرساختهاي گردشگري طبيعت نقش دارند و به طور کلي همه کساني که به نحوي با موضوع گردشگري طبيعت ارتباط دارند بايد از کدهاي اخلاقي پيروي کنند. در اين بين نقش خبرنگاران و روزنامهنگاران از اهميت ويژهاي برخوردار است و به علت حساسيت فراوان اين بخش از صنعت گردشگري لازم است خبرنگاران با دقت بيشتري در مورد موضوعات مرتبط با گردشگري طبيعت بنويسند .
وي افزود: اکنون ديگر نيازي به توصيف جاذبههاي طبيعي و به عبارت دقيقتر منابع و پتانسيلهاي گردشگري طبيعت نيست، چرا که به اندازه کافي از طبيعت ايران و زيباييهاي آن گفته شده است. آنچه در اين مقطع زماني اهميت دارد، آن است که به ترويج فرهنگ حضور صحيح در طبيعت کمک کنيم و اينکه مردم و برنامهريزان و ساير گروههاي مرتبط با موضوع گردشگري طبيعت چگونه رفتار کنند تا حداقل تاثير منفي را بر طبيعت و فرهنگ پيرامون خود داشته باشند يا يک هتل و يا اقامتگاه محلي چگونه ميتواند فاضلاب و زبالههاي خود را مديريت کند تا حداقل آسيب را به طبيعت وارد سازد. کدهاي اخلاقي مربوط به حضور در طبيعت بايد اعلام شود تا همه گروهها خود را ملزم به رعايت اين کدها سازند.
اين کارشناس در پايان خاطر نشان کرد: توجه به گياهان و جانوراني که به عنوان غذاي انسان مصرف نميشوند، ولي نقش مهمي در چرخه حيات دارند حائز اهميت است. اين تفکر که هر گياه غير خوراکي بياهميت و هر جانوري غير اهلي خطرناک است، آرام آرام ما را به سوي نابودي طبيعت هدايت ميکند. کمک به ارتقاء دانش عمومي جهت حفظ طبيعت و اجزاي آن ماموريت همه ماست .
يادآور ميشود؛ همايش ملي طبيعت گردي 17تا 19مهرماه با همکاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان، کميته ملي طبيعتگردي، سازمان حفاظت از محيط زيست، دانشگاه آزاد زنجان و موسسه آواي طبيعت پايدار در استان زنجان برگزار شد.
در اين همايش به مقالاتي با موضوعات مرتبط با اکوتوريسم به ويژه اصول و مفاهيم اکوتوريسم، آموزشهاي اکوتوريسم و ضرورت آن، نقش جوامع محلي در توسعه فعاليتهاي طبيعتگردي، ويژگي سفرهاي طبيعتگردي و قابليتهاي طبيعتگردي استان زنجان و... پرداخته شد./ 102
انتهای پیام/